Tokyo 2020: Clarificări cu privire la participarea românilor în cadrul Jocurilor Olimpice din Japonia. Cine poate ajunge acolo şi cum o poate face

Fortuna
L1160665W000326
Bonus

UPDATE (10 dec.): AICI găsiţi ce înseamnă retragerea Soranei Cîrstea din echipa de Fed Cup în vederea participării în cadrul J.O.


 
 
Ieri, 4 decembrie, la Casa Olimpică din București a fost înființat lotul olimpic de tenis al României, format din Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Ana Bogdan, Sorana Cîrstea (absentă), Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru, Irina Bara, Marius Copil, Horia Tecău și Florin Mergea. Întrucât a existat multă confuzie printre fanii sportului alb după înfăptuirea acestuia, noi am decis să redactăm acest articol pentru a clarifica cine și cum poate ajunge la Tokyo, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară din 2020.
 

 
Câți sportivi pot participa, per probă ?
 
• la simplu:
 
Maximum 4 din fiecare țară pot participa, atât la masculin cât și la feminin.
 

Câte 56 vor accede în mod direct, plus câte opt prin intermediul *"locurilor ITF" (*n.n. șapte fiind rezervate pentru sportivi de pe celelalte continente).


La Rio, Niculescu avea să bifeze prima victorie la feminin pentru România, în cadrul unei ediții a Jocurilor Olimpice, indiferent de probă la acel moment: 
dublu:
 
Maximum 2 echipe pot participa, atât la masculin cât și la feminin, cu condiția ca numărul sportivilor de la simplu și dublu să nu fie mai mare de 6, per sex.
 
Câte 31 vor fi acceptate direct, iar ultimul loc va fi rezervat țării gazdă.
 
 
• mixt:
 
Maximum 2 echipe pot participa, formate din jucători şi jucătoare acceptate în probele de simplu sau dublu.
 
15 vor accede direct, iar un loc va fi rezervat țării gazdă.
 
 
În plus, cele, respectiv cei ce doresc să evolueze la Tokyo vor mai fi nevoiți să îndeplinească și criteriul Davis Cup / Fed Cup, pe baza celor menționate AICI!
 
 
Vicecampioni la Rio, Mergea și Tecău nu pot accede împreună, pe baza clasamentelor actuale (576 ATP, respectiv 27 ATP).
 
 
 
 
Cine ne-ar putea reprezenta, dacă s-ar trage linie mâine ?
 
simplu:
 
- Halep (nr. 1 WTA), Buzărnescu (24 WTA), Begu (67 WTA), plus Copil (60 ATP)
 
* după retrageri, ultimele acceptate în 2012 și 2016 au fost poziţionate pe locul 70, respectiv 77. Ana Bogdan se află pe poziția a 76-a actualmente, dar la Tokyo este greu de crezut că vor declara forfait atât de multe tenismene, precum s-a întâmplat la Rio.
 
 
• dublu:
 
- Begu / Buzărnescu, Niculescu / Olaru, Copil / Tecău
 
La feminin, orice combinație între cele patru de mai sus este posibilă în momentul de față, precum și făcând pereche cu oricare dintre Halep, Bogdan, Cîrstea sau ***Bara.
 
*cu tot cu schimbările aprobate pentru 2020 și luând în considerare listele din 2012 și 2016 este de așteptat ca ultimele echipe acceptate la Tokyo să aibă un clasament combinat în intervalul 110-140.

 
• mixt: 
 
- Halep / Tecău
 
* atât în 2012 cât și în 2016, ultimele echipe acceptate direct au avut un clasament combinat de 41.

 
** jucătorii și jucătoarele își pot folosi poziţia din ierarhia de simplu pentru a se înscrie la dublu şi / sau la mixt.
 
*** Irina Bara (76 WTA, dublu) nu are nicio nominalizare în Fed Cup, iar dacă nu va fi convocată pe viitor, șansele să se facă o excepție pentru ea sunt mici, chiar și apelând la circumstanțele speciale precum "Newcomer to Fed Cup" sau "Strenght of Nation".
 
Listele urmează a fi definitivate peste 18 luni, iar meciurile vor avea loc între 25 iulie şi 2 august 2020.
 
 

AICI puteţi citi şi articolul "România, din nou la "masă" cu greii din tenis ? Detalii despre ATP Cup şi cum ar putea participa Copil, Tecău şi Mergea în cadrul acesteia".
 
Photo Credit: cosr.ro și Neal Trousdale (opentenis.ro)

 
Daniel Radu

Case de pariuri recomandate
Ultimele pariuri