Jocurile Olimpice | A început lupta pentru calificarea la Tokyo. Cum pot ajunge acolo reprezentanţii noştri

miercuri,  12 iunie 2019 Ora: 06:00

În următoarele 12 luni, mulți jucători și jucătoare de tenis din întreaga lume vor avea un obiectiv în plus, anume calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (25 iulie - 2 august 2020, hard). Începând de săptămâna aceasta și până pe data de 8 iunie, atunci când se va trage linie, ei vor putea acumula puncte ATP, respectiv WTA, în vederea asigurării prezenței în cadrul întrecerii din capitala Japoniei.

 
Câți sportivi pot participa, per probă?
 
• la simplu:
 
Maximum 4 din fiecare țară pot participa, atât la masculin cât și la feminin.
 
Câte 56 vor accede în mod direct, plus câte opt prin intermediul *"locurilor ITF" (*n.n. șapte fiind rezervate pentru sportivi de pe celelalte continente).

La Rio, Monica Niculescu avea să bifeze prima victorie la feminin pentru România, în cadrul unei ediții a Jocurilor Olimpice:

 
dublu:
 
Maximum 2 echipe pot participa, atât la masculin cât și la feminin, cu condiția ca numărul sportivilor de la simplu și dublu să nu fie mai mare de 6, per sex.
 
Câte 31 vor fi acceptate direct, iar ultimul loc va fi rezervat țării gazdă.
 
 
• mixt:
 
Maximum 2 echipe pot participa, formate din jucători şi jucătoare acceptate în probele de simplu sau dublu.
 
15 vor accede direct, iar un loc va fi rezervat țării gazdă.
 
 
Vicecampioni la Rio, Florin Mergea și Horia Tecău nu pot accede împreună, pe baza clasamentelor actuale (405 ATP, respectiv 19 ATP). În plus, cine doreşte să evolueze la Tokyo va mai fi nevoit să îndeplinească și criteriul Davis Cup / Fed Cup, pe baza celor menționate AICI!
 
 
 
Cine ne-ar putea reprezenta, dacă s-ar trage linie mâine?
 
simplu:
 
- Simona Halep (8 WTA) şi Mihaela Buzărnescu (40 WTA)
 
* după retrageri, ultimele acceptate în 2012 și 2016 au fost poziţionate pe locul 70, respectiv 77. La masculin, numărul 72 ATP a fost ultimul acceptat pe locurile standard, în 2012. Patru ani mai târziu s-a ajuns sub locul 100, dar la Tokyo este greu de crezut că vor declara forfait atât de mulţi tenismeni, precum s-a întâmplat la Rio.
 
 
• dublu:
 
- Irina Begu / Monica Niculescu (32 WTA / 51 WTA), Mihaela Buzărnescu / Raluca Olaru (38 WTA / 44 WTA), Horia Tecău / Marius Copil (19 ATP / 80 ATP, simplu)
 
La feminin, orice combinație între cele patru de mai sus este posibilă în momentul de față, precum și făcând pereche cu Halep, iar pentru unele dintre ele chiar şi cu **Irina Bara sau Andreea Mitu.
 
*cu tot cu schimbările aprobate pentru 2020 și luând în considerare listele din 2012 și 2016 este de așteptat ca ultimele echipe acceptate la Tokyo să aibă un clasament combinat în intervalul 95-130.
 
• mixt: 
 
- Halep / Tecău
 
* atât în 2012 cât și în 2016, ultimele echipe acceptate direct au avut un clasament combinat de 41.

 
* jucătorii și jucătoarele își pot folosi poziţia din ierarhia de simplu pentru a se înscrie la dublu şi / sau la mixt.
 
** Irina Bara (78 WTA, dublu) şi Andreea Mitu (83 WTA) nu au nicio nominalizare în Fed Cup, după 2016, iar dacă nu vor fi convocate pe viitor, șansele să se facă o excepție pentru ele sunt mici, chiar și apelând la circumstanțele speciale precum "Newcomer to Fed Cup" sau "Strenght of Nation". În plus, Raluca Olaru şi Ana Bogdan (129 WTA) mai au nevoie de câte o prezenţă în echipă, pentru a fi complet în linie cu cerinţele ITF.
 
*** Sorana Cîrstea (77 WTA, simplu) şi-a anuntat retragerea din Fed Cup şi implicit din echipa olimpică.
 

AICI puteţi citi şi articolul "România, din nou la "masă" cu greii din tenis? Detalii despre ATP Cup şi cum ar putea participa Copil, Tecău şi Mergea în cadrul acesteia".
 
Photo Credit: Getty Images, Cristina Huţu (agovision.ro) și Neal Trousdale (opentenis.ro)

 
Daniel Radu
 
Ultimele pariuri
3a551914349cdf1c65f9eed7f95fa577.JPG
vineri,  03 iulie 2020