Sportul Mintii : Sahul - O disciplina fascinanta si care mai are multe de oferit

sambata,  16 martie 2019 Ora: 18:47
Admiral
L1172564W000756
Bonus

Subiectul acestui articol nu este unul despre care se discuta intens pe site-urile dedicate pariurilor sportive.

Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales sa aduc in atentia voastra aceasta disciplina sportiva, pe care eu o urmaresc indeaproape si mi-ar placea sa o faceti si voi odata cu trecerea timpului.

Jocul de sah este subiectul pe care il vom aborda in acest material.

Sahul este un sport foarte agreat in lume,insa foarte putin dezbatut la nivel de presa sportiva si implicit si in lumea pariorilor.

O veche legenda indiana spune ca inventatorului jocului de sah ar fi Sissa ben Dahir,caruia i-a fost oferita de catre regele indian Shirham o recompensa,la alegere,drept rasplata pentru minunata inventie. “Maiestate, nu vreau cine stie ce bogatii lumesti, dati-mi doar un bob de grâu pentru prima patratica a tablei de sah, doua boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra patratica… si tot asa, pâna ce toate cele 64 de patrate ale tablei vor fi acoperite de grâu. Regele, mirat si încântat ca i se cere atât de putin, a batut din palme si a poruncit sa i se aduca un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar,spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperita. La fel s-a întâmplat si cu sacii care au fost adusi pe urma, au fost goliti tot mai repede.Si într-adevar,abia atunci si-a dat seama regele ca Sissa ben Dahir i-a cerut un numar neînchipuit de mare de boabe de grâu,rezultatul progresiei matematice.

Cu siguranta pentru multi dintre cei ce activeaza in lumea betting-ului, plasarea unui pariu in cadrul acestei discipline este ceva inedit.

Pe parcursul unui an calendaristic sunt programate o multitudine de turnee iar majoritatea lor sunt in oferta caselor de pariuri.

Avand in vedere ca raspandirea acestui sport nu este una de amploare o sa va expun in cele ce urmeaza cateva dintre regulile de baza, dupa care o sa discutam si despre posibilitatile de pariere pe care le avem.

Unul din cele mai necunoscute aspecte ale acestui joc este sistemul de valorificare si clasificare a participantilor .

Daca fotbalul are clasamentul FIFA,iar tenisul are clasamentele ATP si WTA,atunci sahul are clasamentul ELO.

Coeficientul ELO a fost inventat de profesorul american de fizica (origine maghiara) Élo Árpád Imre ,urmat cu mici imbunatatiri aduse in 1950 de scotianul Kenneth Harkness,un fost director al Federatiei Americane de Sah intre anii 1952-1960.Arpad a castigat campionatul statului Wisconsin de numai putin de opt ori;a decedat pe data de 5.11.1992 la varsta de 89 de ani in Brookfield, Wisconsin.

Actualul numar unu mondial este norvegianul Magnus Carlsen 28 de ani, supranumit Mozzart-ul Sahului ;acesta a obtinut cea mai mare valoare ELO inregistrata vreodata si anume 2882. In sugestiile viitoare legate de aceasta disciplina o sa mai auziti in multe randuri de acest baiat minune al sahului.

 

Accesarea link-ului urmator o sa va ajute sa-l descoperiti pe Magnus din momentul in care a inceput sahul si pana in prezent  :  https://www.youtube.com/watch?v=Qc_v9mTfhC8

Nu ratati acest filmulet! Merita!

Remiza este rezultatul cel mai des intalnit atunci cand discutam despre o partida de sah. Am ales sa incep cu aceasta afirmatie pentru a incerca sa va fac sa intelegeti ca, atunci cand se infrunta doi jucatori "consacrati" (o sa va comunic ulterior in detaliu care este definitia unui jucator consacrat),remiza este cuvantul de ordine pe care trebuie sa il luam drept etalon.

Partidele la finalul carora balanta este inclinata in favoarea unuia dintre combatant  sunt in numar mic in comparatie cu cele incheiate la egalitate.

In cele ce urmeaza voi enumera o lista cu turneele pe care le vom discuta pe larg in momentul desfasurarii lor,turnee care,cel mai probabil se vor gasi in oferta caselor de pariuri.

 

March 20 - April 1  - US Chess Championship  -  Saint Louis, USA

March 31 - April 8  - Shamkir Chess                    - Shamkir, Azerbaijan

April 20 - 29            - GRENKE Chess Classic     - Karlsruhe/Baden-Baden, Germany

May 16 - 30             -  FIDE Grand Prix Leg 1        - Moscow, Russia

May 30 - June 17   -  FIDE Women's Candidates Tournament  - Kazan, Russia

June 3 - 14             -  Altibox Norway Chess   -   Stavanger, Norway

July 11 - 25             -  FIDE Grand Prix Leg 2   -   Jurmala/Riga, Latvia

July 13 - 21             -  Sparkassen Chess-Meeting   -  Dortmund, Germany

July 20 - 31              -  Biel International Chess Festival  - Biel, Switzerland

July 27 - August 1  -  Paris Rapid & Blitz   -  Paris, France

August 16 - 29         -  Sinquefield Cup       - Saint Louis, USA

November 4 - 18     -  FIDE Grand Prix Leg 3  -  Hamburg, Germany

November 4 - 11     -  Superbet Rapid & Blitz  - Bucharest, Romania

December 1 - 9       -  London Chess Classic   - London, UK

December 10 - 24   -  FIDE Grand Prix Leg 4    - Tel-Aviv, Israel

 

Turneele care compun lista de mai sus, se numara printre cele mai importante evenimente din anul curent iar convingerea mea este ca vom reusi sa facem cele mai bune alegeri in privinta rezultatelor astfel incat profitul sa fie de partea noastra.

Voi reveni cu articole dedicate fiecarui turneu cuprins in oferta caselor de pariuri ,articol in care veti gasi sugestii si strategii de abordare a partidelor in asa fel incat si aceasta disciplina sportiva sa fie una atractiva si profitabila in aceiasi masura.

Nadajduiesc ca acest material fost pe placul vostru pentru ca acesta este doar inceputulsmileywink

Ultimele pariuri
3a551914349cdf1c65f9eed7f95fa577.JPG
vineri,  03 iulie 2020