SPECIAL: Antrenorul predă ştafeta ? Copil a fost primul român finalist într-un turneu (echivalent) ATP 500, după 20 de ani

Asociaţia Tenismenilor Profesionişti a fost formată în septembrie 1972, iar în 1990 lua ființă şi circuitul ATP, una dintre categoriile de turnee din calendar fiind "ATP Championship Series" la acea vreme. Odată cu trecerea anilor, aceasta a fost rebranduită în "ATP International Series Gold", pentru ca din 2009 încoace să poarte denumirea de "ATP World Tour 500 Series" sau, pe scurt, ATP 500.

 


La opt ani de la înființarea ATP Tour, într-o zi de aprilie, Andrei Pavel (n.r. actualul antrenor al lui Marius Copil) avea să devină primul și singurul român care să cucerească un titlu într-un astfel de turneu, în proba de simplu. De la Tokyo 1998 și până la sfârșitul lunii octombrie a anului în curs, nimeni din țara noastră nu a mai reușit să atingă ultimul act al unei astfel de competiții. Pavel a mai disputat două semifinale, iar Victor Hănescu una.

Duminică, după 20 de ani de așteptare, "Cneazul" a predat ștafeta chiar elevului său, Copil, acesta din urmă pierzând la Basel în fața lui Roger Federer, la mare luptă, scor 6-7(5) 4-6. Prestațiile excelente reușite în Elveția ne fac să așteptăm cu nerăbdare următoarele turnee în cadrul cărora va evolua arădeanul. Ultima oprire de anul acesta pentru Marius va fi la Bratislava Challenger (€106k+H, IH), în Slovacia, începând cu data de 5 noiembrie, pentru ca apoi să ne revedem cu el în 2019.

Dacă ar fi să ne ghidăm după performanțele reușite de "mentorul" său, trebuie să trecem în revistă faptul că, după titlul din Japonia, Andrei a mai cucerit alte două, printre care unul de Masters Series, iar în anul 2000 îl învingea chiar pe Federer, clasat pe locul 50 ATP la acea vreme. În 2002, constănțeanul se califica în "sferturi" la Roland Garros, iar în 2004 ajungea până pe locul 13 mondial. De asemenea, până la retragerea din 2009, el a mai bifat și 16 victorii în fața jucătorilor din Top 10. Rămâne de văzut dacă Copil (28 ani și locul 60 ATP) va călca pe urmele antrenorului său în următoarele sezoane.

UPDATE (31 oct.) : Marius s-a retras de la Bratislava !Photo Credit : Getty Images & tennis-forecast.com
Daniel Radu


Case de pariuri recomandate
Ultimele pariuri