SPECIAL: Nouă români au ales să reprezinte altă țară din 2014 şi până azi, la tenis. Raluca Șerban nu e singura. Alții acuzau vehement sistemul

 
După ce în urmă cu două zile v-am prezentat AICI un interviu exclusiv cu Raluca Șerban (21 ani, 214 WTA), jucătoarea care va evolua pentru Cipru de acum încolo, astăzi revenim cu un articol în care îi vom enumera pe toți cei nouă sportivi care au decis să reprezinte altă țară în turneele de tenis, din mai 2014 şi până în prezent.
 
Din motive personale, pentru un viitor mai bun sau acuzând condițiile, lipsa banilor, sistemul sau Federația Română de Tenis, iată care sunt cei nouă (cronologic descrescător):
 
 
1. Raluca Șerban
 
În interviul de pe 15 decembrie, Raluca declara freelancer-ului Daniel Radu următoarele "Din cauză că am părăsit țara la vârsta de 13 ani, eu nu am beneficiat de nicio facilitate din partea Federației Române de Tenis. În Cipru în sfârșit am găsit pe cineva care să mă susțînă din punct de vedere financiar."
 
Momentul decisiv îl cataloghează ca fiind "Acum 2 ani, când am trimis un e-mail pentru a cere un Wild Card în calificări la Bucureșți, iar cei îndreptățiți nici măcar nu au răspuns. Atunci am înțeles definitiv că nu voi primi niciun sprijin din partea FRT.", iar întrebând-o cine a contactat-o dintre oficiali în tot acest timp să se intereseze de ea sau de situația ei, răspunsul a fost "Nimeni!".
 
Interviul integral, în cadrul căruia am abordat şi alte subiecte, îl gășiți AICI! În plină ascensiune, cu două titluri ITF $25k în 2018 și aflată pe cel mai bun loc al carierei, ex-constănțeanca reprezintă o importantă pierdere pentru tenisul românesc.
 
 
2. Michele Zmău
 
Michele Alexandra s-a născut la Iași pe 22 mai 1996. Părinții ei muncesc de mulți ani în Torino, Italia, iar în 2010 aceasta declara pentru clubsportivcfr.ro următoarele: "Am fost la un club din Torino, am dat probe de joc şi mi-au spus că îmi vor asigura şi participarea mea la diferite turnee din străinătate, pentru a intra şi eu în circuitul mondial al tinerelor sportive din Europa. Cred că voi progresa în tenis doar dacă voi evolua în cât mai multe turnee din afară, iar ei îmi pot asigura acest lucru.".
 
S-a alăturat părinților ei ulterior, iar cu timpul a primit inclusiv dreptul din partea Federației Italiene de Tenis de a participa în play-off-ul pentru calificările Premier 5-ului de la Roma, când încă juca pentru România. Din primăvara lui 2017, Zmău evoluează sub drapelul Italiei. În urmă cu două luni intra în premieră în Top 500 WTA, iar acum se află pe poziția cu numărul 541.
 
 
3. Dragoș Mădăraș
 
Mădăraș era în 2015 juniorul nr. 1 în clasamentul național U18. Într-un interviu acordat freelancer-ului Daniel Radu la acea vreme, tatăl acestuia spunea că din partea FRT copiii primeau "Un mare zero barat. În afară de cazare pentru copil și o masă o dată sau de două ori, ei nu primeau absolut nimic! Nu primeau o minge, nu primeau o rachetă. Absolut niciun leu pentru deplasări, echipament ş.a.m.d. Eu le plăteam pe toate. Părinții de fapt, toți. Nu sunt singurul."
 
Ca și în cazul Ralucăi Șerban, Gelu Mădăraș spunea legat de interesul prezentat de oficiali că nu a primit "Nici măcar un telefon sau fax să întrebe unde se antrenează (în Suedia). N-am avut niciun contact. Parcă nici nu existăm pentru FRT. Poate dacă exista vreun telefon, vreun interes din partea federaliștilor pentru Dragoș, poate jucam pentru România, dar văzând atâta indiferență rămânem aici."
 
Interviul integral îl puteți citi AICI și AICI! Născut la Deva, Mădăraș (21 ani) reprezintă Suedia din martie 2016 încoace și va ocupa locul 588 ATP pe data de 24.12.2018, cel mai bun din carieră.
 
 
4. Robert Constantinovici
 
La 18 ani, Constantinovici ajungea între primii 1000 de jucători ai lumii, după doar câteva turnee disputate pe circuitul profesionist. Bucureșteanul născut în 1995 locuiește în Olanda și reprezintă "țara lalelelor" din mai 2015 încoace. El a disputat un singur turneu în ultimele 27 de luni însă, în primăvara anului trecut.
 
 
5. Sabina Dadaciu
 
Născută în SUA, dar crescând în România, Dadaciu (17 ani) a reprezentat țara noastră până în aprilie 2015. O jucătoare promițătoare încă de pe atunci, ea se antrenează în cadrul IMG Academy a lui Nick Bollettieri. A ajuns până pe locul 78 la junioare în luna martie a acestui an, lună în care s-a accidentat și încă nu a revenit pe circuit.
 
 
6. Edina Gallovits
 
Până în prezent, Gallovits (34 ani) e cea mai realizată tenismenă plecată din România secolul acesta, care a ales să reprezinte altă țară. Timișoreanca a fost la patru lungimi de Top 50 în aprilie 2008. La simplu, ea are în pamares o finală WTA în 2007. La dublu deține trei titluri WTA, iar maximul carierei a fost atins în 2009, anume locul 63.
 
Într-un interviu acordat pentru GSP.ro în 2012, întrebată de ce a plecat în SUA (n.n. Atlanta, Georgia), Gallovits spunea "Din mai multe motive. Să încerc să-mi fac un viitor mai bun. La Timişoara eram doar eu şi antrenorul, mi-era greu financiar, îmi trebuiau bani de mers la turnee." În aprilie 2015 obținea cetățenia americană, evoluând sub drapelul SUA în patru competiții, până în luna august a aceluiași an. Atunci a fost ultima ei apariție pe circuit.
 
 
7. Ilka Csoregi
 
Născută în Cluj-Napoca, Csoregi (22 ani) ajungea la doar 15 ani până pe locul 13 mondial în ierarhia ITF Juniors. În noiembrie 2014 atingea locul 714 WTA, iar din ianuarie 2015 aceasta avea să reprezinte Ungaria. Ea nu a mai evoluat pe circuitul profesionist din luna martie a acelui an.
 
 
8. Cătălin Gârd
 
Născut în Galați și absolvent al Universității Mississippi din SUA în anul 2006, fostul număr 224 ATP (poziție atinsă în februarie 2008) a obținut ulterior cetățenia americană, iar din mai 2014 încoace nu a mai evoluat sub culorile României. Retras din activitate, Gârd (37 ani) locuiește în Atlanta, Georgia, la fel ca Gallovits. El apare sub steagul SUA doar pe site-ul oficial ITF, nu și pe cel al ATP.
 
 
- Karola Bejenaru (urmează să schimbe)
 
În primăvară, Karola Patricia (21 ani, 835 WTA și fostă 746 WTA în 2016) declara pentru ProSport.ro  următoarele: "Am fost nr. 1 naţional la U12, dar m-am mutat la Belfast alături de tatăl meu, care şi-a luat trei joburi pentru a întreţine familia şi a-mi sprijini cariera. M-a înscris la Aus. Open şi US Open Juniors în 2015, dar a trebuit să mă retrag din cauza costurilor foarte mari. Deocamdată joc sub culorile României, dar sunt în proces de aplicare pentru cetăţenia britanică."

 
Bianca Andreescu sau alte tinere jucătoare cu origini româneşti născute în America de Nord nu au reprezentat vreodată România pe circuit, neavând cetățenie, însă numărul celor care vor evolua pentru un alt stat mai poate crește în 2019 și 2020, conform unor informații "din culise". Încotro ne îndreptăm?
 
 

AICI puteți citi articolul "Al doilea cel mai slab sezon pentru români, din 2001 încoace, din punct de vedere al titlurilor ATP, Challenger sau ITF cucerite la simplu";
 
AICI puteți afla ce românce vor participa în calificări la Australian Open;
 
Iar AICI găsiţi un alt articol, intitulat "Doar patru români vom avea în clasamentul ATP la începutul lui 2019, la simplu. Cine sunt ei și cum s-a ajuns în această situaţie".

 

Photo Credit: Pat O Weis, shutterstock.com şi profilele de social media ale sportivilor

 
Daniel Radu
 

Case de pariuri recomandate
Ultimele pariuri