El Superclasico: suspansul continua!

America de Sud a tanjit 58 de ani după un Superclasico intr-o finala de Copa Libertadores și, ca un semn ca nerăbdarea a fost atât de mare, primul duel dintre Boca Juniors și River Plate a trebuit sa mai aștepte încă 23 de ore din cauza furtunii care a făcut impracticabil gazonul de pe La Bombonera. Dar fiecare clipa care a trecut de la primul fluier de start al celei mai importante competiții din America Latina, în 1960, și, mai ales, din momentul anunțului ca primul meci al finalei se amână a meritat din plin așteptarea.

În condițiile în care meciul nu a fost televizat de niciun canal din România, partida am urmărit-o pe internet într-un colt de ecran, amintindu-mi de celebrele seri bulgare, în care vedeam meciurile din Europa la televiziunea vecinilor de la Sud de Dunăre. Dar chiar și în aceste condiții, m-am bucurat de fiecare pasa, de fiecare tackling, de fiecare sut și de fiecare parada a confruntarii care trebuie văzută pe viu măcar o data într-o viata de om.

Boca Juniors a venit cu pasiunea transmisa de cea mai fierbinte peluza de pe un stadion de fotbal, La 12, care, nu este doar un șablon, chiar înseamnă al 12-lea jucător pentru "genovezi" prin felul în care ii încurajează pe toată durata partidei indiferent de scorul de pe tabelă. Boca înseamnă pasiunea maselor, a nevoiașilor, care își găsesc alinarea în jocul favoriților, iar asta se transmite și în intensitatea arătată neîncetat pe teren de băieții antrenați de gemenii Guillermo și Gustavo Barros Schelotto.

Fortuna
L1160665W000326
Bonus

Boca este peste River din punct de vedere al valorilor individuale, însă "milionarii" compensează prin forța grupului și o disciplina tactica superioara venita și din experienta în Europa ca jucător a antrenorului lor, Marcelo Gallardo. Deși acesta a fost suspendat ieri, la fel ca și în returul semifinalei cu Gremio, ordinele sale au fost transmise excelent de secundul Matias Biscay. Și asta chiar dacă Gallardo nu a mai putut comunica în vreun fel cu el, asa cum a făcut-o în Brazilia, unde a intrat si la vestiare în pauza sub acoperire, cu fularul pe cap și o șapcă de baseball, pentru a vorbi cu jucătorii lui, ca urmare a faptului ca River a fost însoțită de propriii sai oameni de ordine, păcălind vigilenta destul de blândă a Conmebol.

Boca a cautat sa profite din plin de avantajul terenului propriu și a încercat sa facă tot posibilul pentru a începe manșa secunda a finalei în avantaj, în timp ce River a vrut sa plece neînvinsă de pe Bombonera, asa cum a tot făcut-o în ultimele patru meciuri oficiale. Miza uriașă a jocului s-a transmis si într-o stare de crispare în primele 30 de minute, dar chiar și asa, El Superclasico nu a dezamăgit deloc. Deși Los Xeneizes au jucători mult mai valoroși în atac, River și-a creat deja o cultura a învingătorului în El Superclasico, element care ar putea fi decisiv in returul de peste doua săptămâni de pe El Monumental. Sunt deja patru derby-uri în care Boca nu a câștigat, pierzând de trei ori, complex care s-a simțit cumva și aseară.

Deși a rămas fără cel mai important om al sau în ofensiva, Cristian Pavon, accidentat în minutul 27, trupa lui Barros Schelotto a deschis scorul prin Wanchope Abila, atacantul puternic precum un taur furios. Dar tot entuziasmul, toată euforia și toată frenezia de pe Bombonera au avut efectul de a adormi o defensiva a Bocai și asa prea relaxata, iar peste niciun minut, Lucas Pratto a egalat cu un șut perfect la coltul lung. Gazdele au continuat sa atace, si River Plate, sa aștepte, iar în prelungirile primei reprize, a venit golul lui Pipa Benedetto, înlocuitorul lui Pavon.

Se spune ca un gol încasat în final de repriza îți toarnă plumb în ghete, însă "milionarii" găsesc o energie secreta la vestiare. Dincolo de strategia lui Gallardo de a întârzia revenirea jucătorilor săi pe teren la turul cu Gremio, care i-a atras și suspendarea în jocul de la Porto Alegre, pauza chiar a fost un sfetnic bun pentru River. Asa a fost posibil ca "milionarii" sa întoarcă situația în favoarea lor în Brazilia, de la 0-1, după un alt 0-1, în prima mansa, la acel 2-1 sinonim cu calificarea și, la fel, acum au găsit drumul spre al doilea gol egalizator pe Bombonera, tras la xerox aproape cu cel al lui Benedetto: lovitura libera de la 35 de metri, mingea aruncata în careu și o reluare imparabila cu capul, spre disperarea portarului advers. Chiar dacă a fost vorba de un autogol al lui Izquierdoz, principalul merit ii revine aceluiasi Pratto pentru felul în care a pus presiune pe adversarul sau. La 2-2 și cu jumătate de ora rămasă de disputat, River a făcut tot posibilul sa se inchida în apărare, capitol unde sta mult mai bine decât Boca. Iar dacă și-au atins scopul, "milionarii" trebuie sa ii fie din plin recunoscători portarului Armani, care le-a salvat pielea în minutul 89, cu o intervenție de milioane în fata lui Dario Benedetto.

Cum golurile marcate în deplasare nu valorează dublu în finala, orice este posibil în returul de peste doua săptămâni, inclusiv ca trofeul sa fie decis la penalty-uri. Pana atunci, însă, și Boca Juniors și River Plate au tot dreptul sa viseze.


Case de pariuri recomandate
Ultimele pariuri